Waarom je als ondernemer sneller bent afgeleid

Met de smartphone in je hand loop je van je bureau naar de printer om nog snel even te checken of je klant al heeft gemaild. Dan zie je dat je een berichtje via Messenger hebt ontvangen over het nieuwe project, met daarin een link naar een andere site. Hoewel je eigenlijk andere plannen had, open je die link om snel even te kijken. Anderhalf uur later gaat de telefoon: het is je belangrijkste klant, waar je blijft? Jullie hadden toch een afspraak om half 2?

De balans kwijt

Zomaar een voorbeeld uit een willekeurige dag van een willekeurige zzp-er. Want met alle digitale tools die tegenwoordig tot onze beschikking staan, is het voor bijna iedereen lastig om niet afgeleid worden. Maar ben je eigen baas, dan is het extra lastig om de focus te houden op waar je eigenlijk mee bezig moet zijn. Om grip te houden op je tijd, om maar zo te zeggen.

En dat zorgt er in toenemende mate voor dat je als ondernemer de balans kunt kwijtraken. De balans tussen werk en privé bijvoorbeeld.

Je hoeft geen Elon Musk te heten en 120 uur per week te werken om het gevoel te hebben dat je te weinig tijd aan je gezin besteedt. Ook bij minder extreme werktijden kun je er tegenaan lopen dat je ‘s avonds op de bank maar niet kunt ontspannen. Niet echt, tenminste, want al die dingen die je nog moet doen blijven door je hoofd spelen. En dat terwijl je het eigenlijk zo hard nodig hebt om af te schakelen, om de batterij weer op te laden.

Voorrang geven aan iets anders

Ook binnen je onderneming kan de balans ontbreken. Als je bijvoorbeeld telkens voorrang geeft aan de verzoeken en spoedklussen van klanten in plaats van dat je tijd maakt om je eigen ideeën te ontwikkelen of op tijd aan een andere klus begint. Voor je het weet loop je te rennen om de deadline alsnog te halen. Of nog erger: als je onrust ervoor zorgt dat je je niet meer kunt concentreren en je dus telkens langer over je werk doet.

Eigenlijk gaat het in beide gevallen om de balans tussen jezelf en de ander, waarbij ‘de ander’ ook ‘iets anders’ kan zijn. En die balans is dus kwetsbaar. Want hoewel de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap kan helpen om een goed leefritme te hanteren, is het juist ook die vrijheid die voor extra ballast zorgt.

Keuzestress maakt het lastig

Vrijheid betekent namelijk dat je telkens weer keuzes moet maken. Iedere dag moet je weer opnieuw beslissen waar je je kostbare tijd aan gaat besteden. En dat kan leiden tot vluchtgedrag, want keuzestress maakt ons angstig. Voor je het weet, zit je te Facebooken. Soms ook nuttig, hoor. Maar niet als je dat ontwerp voor die grote klant moet afmaken en de deadline vanmiddag om 4 uur is.

Die keuzestress is voor ondernemers nog ietsje groter dan voor de rest van de werkzame bevolking. Want je mag het helemaal zelf beslissen. Sterker nog: je móet het helemaal zelf beslissen! Geen baas die je leiding geeft, want ook dat moet je zelf doen. Zelfsturing heet dat en het is vreselijk lastig, want de afleiding loert overal.

Ondernemers zijn sneller afgeleid door alle todo's

Externe sturing ontbreekt

Als je ooit een baan hebt gehad, kun je je vast nog wel herinneren dat het in loondienst toch ietsje gemakkelijker was. Daar had je namelijk vaak een planning die door anderen werd opgelegd of een verzoek van je baas. En aan verzoeken van anderen geef je nou eenmaal gemakkelijker gehoor dan aan de wensen die je zelf stilletjes hebt. Die schuif je namelijk heel gemakkelijk aan de kant als iemand je om hulp vraagt, dankzij de evolutie.

Verzoeken van anderen, de planning van de organisatie waar je voor werkt, de deadline die je door je baas is opgelegd: allemaal voorbeelden van externe structuur. Maar daar ontbreekt het je nou juist aan als zelfstandig ondernemer. En als je dan ook nog extra gevoelig bent voor de wensen van anderen, dan is de balans al snel helemaal zoek.

Minder vrijheid, meer focus

Daarom is het belangrijk dat je je bewust wordt van de beperkingen die je vrijheid als eigen baas. Want voor je het weet, ben je slaaf van die afleidingen en wensen van anderen, waar je naar eigen believen op in kunt gaan.

Daarom moet je je eigen vrijheid een beetje inperken. Jezelf aan banden leggen zodat je niet meer uren afdwaalt op Facebook of LinkedIn. En heel helder houden wat de belangrijkste taken van vandaag zijn, zodat je niet meteen ‘Ja’ zegt op een verzoek terwijl je wat anders wilde doen.

Als je dat goed aanpakt, dan heb je minder afleiding en meer focus. En dat kan er zo maar voor zorgen dat je straks weer meer vrije tijd hebt.