Hoe is dat nou voor jou als ondernemer? Je begon je eigen bedrijf met de bedoeling om lekker je eigen ding te kunnen doen. Maar nu merk je dat je agenda eigenlijk vooral bepaald wordt door je klanten en dat als je vrij hebt, het werk toch nog door je hoofd spookt.

Zou het kunnen zijn dat ook het ondernemersbestaan behoorlijk stress
vol is?

Werkstress ondernemers even hoog als werknemers

bedrijven2Volgens een online onderzoek dat Goed Georganiseerd uitvoerde in 2015 en 2016 onder ruim 300 mensen hebben ondernemers net zo veel last van werkstress als werknemers. En als je toevallig je eigen bedrijf runt naast een baan, dan is de werkdruk nog een stukje hoger.

Van welke werkstress hebben ondernemers dan zoal last van?

Nou, noem het maar op! Volop afleiding (88%) en dus slechter kunnen concentreren (59%) bijvoorbeeld. En tijd lijkt geen enkele ondernemer te hebben, want 86% komt tijd tekort. Misschien heeft dat te maken met het feit dat 46% van de ondernemers het gevoel heeft altijd beschikbaar te moeten zijn.

Informatie-overload

Het is niet verbazingwekkend dat veel ondernemers aangeven dat ze niet meer alle informatie verwerkt krijgen. Slechts 22% lukt dat wel nog, de rest loopt regelmatig tot vaak achter de feiten aan. En dat zorgt onherroepelijk voor onrust.

Trek je plan

Ook het maken van een planning is voor een ondernemer niet zo maar een klusje. Maar liefst 40% van de respondenten geeft aan dat ze dat in meerdere of mindere mate lastig vinden. Maar áls ze een planning maken, dan gaat het vaak gelukkig wel goed: 69% haalt die planning dan vaak en 9% zelfs altijd.

Mooie resultaten als het om plannen gaat. Maar daarmee is de werkstress nog niet zo maar opgelost.

Tips en oplossingen

Tip 1: wees eerlijk tegen jezelf

Als eerste: onderken dat je ook als ondernemer te maken hebt met werkstress.

Beantwoord voor jezelf maar eens de volgende vragen:

  • Hoe vaak werk je langer dan je je had voorgenomen?
  • Heb je wel eens het gevoel dat je eigenlijk nooit vrij hebt?
  • Sla je wel eens je lunchpauze over?
  • Kun je ‘s avonds en in het weekend nog goed afschakelen.
  • Heb je het gevoel dat je achter de feiten aanloopt?

puzzel1Tip 2: je bent niet alleen

Gelukkig heb je als ondernemer de oplossing ook helemaal zelf in de hand. Dat betekent wel vaak dat je hulp moet inroepen, iets dat voor veel ondernemers (zeker zzp-ers) toch wel lastig is.

Maar bedenk maar eens waar jij het liefste je tijd aan zou besteden. En of er iemand anders is die al die andere dingen misschien beter én sneller zou kunnen doen. Hoeveel tijd én geld zou je daar niet mee besparen?

Tip 3: zorg voor een goede balans werk/privé

En tot slot een advies dat wellicht een beetje vreemd klinkt (want is dit nu het kip of het ei?): zorg voor een goede balans werk/privé! Onderzoek toont aan dat dát heel erg helpt om productiever en effectiever te zijn.

Dus in plaats van dat je je vrije tijd opoffert om je bedrijf op de kaart te zetten, kun je beter echt vrij nemen en de batterij opladen. Want dat zet pas echt zoden aan de dijk! En door te focussen op een betere balans richt je je aandacht ook echt op vrije tijd en je privéleven i.p.v. dat je probeert alles overeind te houden.

Daar heb je wel een andere mindset voor nodig en dat duurt even. Maar ook op dat gebied is er voldoende hulp te vinden.