onderwerp voortgang:

Hoi ,

Met de oefening uit de e-mail heb je hopelijk al inzicht gekregen in hoe snel je afgeleid wordt van je plan. En daar moet je je tegen wapenen, door je eigen drijfveren vast te stellen. Waar doe je het nu echt voor? Wat zijn jouw werkelijke drijfveren?

Hoe kom je daarachter? Nou, door ze te selecteren uit een lijst met allerlei waarden.

Opdracht 1: waarden kiezen

Download de Waardenlijst en selecteer de waarden die jou aanspreken. Op basis van reacties van cursisten heb ik het aantal waarden in de lijst trouwens beperkt tot 50. Nog steeds een flink aantal, want je mag er maar 3 tot 5 uitkiezen!

Heb je er meer dan 5? Blijf dan selecteren en schrappen totdat je er maar 5 over hebt.

Zet jouw waarden vervolgens kort even in een documentje, met eventueel aantekeningen wat het precies voor je inhoudt (als je dat al weet), zodat je dat kunt uploaden met de knop onderaan de pagina. (Zonder upload kun je niet verder naar de volgende les.)

Even een paar opmerkingen m.b.t. de waarden:

  • De waarden hebben betrekking op jou persoonlijk, wat jij belangrijk vindt, wat jou drijft.
  • Ook als je deze oefening al een keer hebt gedaan, is het goed om je waarden nogmaals te kiezen. Want zo toets je of dit werkelijk is waar jij voor staat.
  • Ze gelden niet alleen m.b.t. je bedrijf of werk maar ook privé. Het zijn de pijlers waarop jij je leven inricht en leeft. Of wílt leven.
  • Ze veranderen niet zo snel, maar soms duurt het wel een tijdje voordat je in de gaten hebt welke het precies zijn. Neem daarom gerust de tijd om deze week daarover na te denken.

Opdracht 2: Reflectie

Nu je weet welke waarden voor jou belangrijk zijn, kun je gaan observeren hoe ze je leven beïnvloeden. Schrijf daarom de komende week iedere dag in je Reflectiedagboekje hoe jouw waarden een rol spelen in je leven.

Schrijf ook op hoe het loopt met je planning. Lukt het je om je eraan te houden of juist niet? Kun je iets zeggen over hoe dat komt?

Je kunt je Reflectiedagboekje online bijhouden, in de Notes van deze training. Ik kan dan meelezen. Werk je liever op papier (ouderwets misschien, maar vaak wel heerlijk schrijven) dan mag dat natuurlijk ook.

reflectie = input

Je aantekeningen voor de komende week vormen de input voor je planning van volgende week. Dit zijn je leerpunten, die je helpen om het volgende week net iets beter te doen. Wanhoop dus niet als je je de komende dagen niet zo goed aan je planning kunt houden. Je wordt er vanzelf betere in, maar het duurt gewoon even.

Voor nu stel ik voor dat je in neutrale bewoordingen opschrijft wat er gebeurt. En benadruk vooral ook de dingen die goed gaan!

Niet vergeten: waarden uploaden