Af en toe gebeurt het. Dan staar ik maar naar mijn scherm en lukt het niet meer om me te concentreren. Dan is het duidelijk: ik heb te veel en te hard gewerkt en ben van mijn goede routines afgeweken. De valkuil van iedere ondernemer, denk ik, en zeker van zzp-ers. Want er is zo veel om te doen en je doet het allemaal in je eentje.

Zelfs beslissen waar ik mee zal beginnen, lijkt op zo’n moment te veel gevraagd van mijn brein. En die eindeloze takenlijst, ik word al moe als ik er naar kijk. Met als gevolg dat ik maar wat zit te rotzooien op Facebook (onder het mom dat ik aan mijn marketing werk) terwijl de echte belangrijke dingen blijven liggen. En zo wordt mijn takenlijst alsmaar langer en de frustratie alleen maar groter.

Je herkent dat misschien wel. Zelfs vlak na de vakantie kan het gebeuren en het betekent dat je niet genoeg uitgerust bent om er tegenaan te gaan. Een paar tips om je concentratie te boosten.

De basis: haast je langzaam

Als je concentratie zo’n deuk krijgt dan zit er eigenlijk maar 1 ding op: even rustig aan, echt rustig aan.

Ik weet het, dat is contra-intuïtief: minder doen terwijl  je het hartstikke druk hebt. Als je een beetje lijkt om mijn klanten (en op mij) dan word je ontzettend onrustig van alles nog moet en waar het maar niet van komt. Dus je bent waarschijnlijk geneigd om er juist extra tijd in te steken, hup de schouders eronder! Want je bent gemotiveerd, hebt passie voor je vak en wil graag kwaliteit bieden. En je hebt vast ook nog tig plannen voor je bedrijf.

Ach, er zijn zoveel redenen te bedenken waarom het niet erg is om een weekendje of avondje door te pezen. En ik geef je gelijk: één weekendje doorwerken is ook helemaal niet erg. En twee ook niet. Maar als je dit te vaak doet, dan wordt het een probleem.

Kwestie van lange adem

Want veel zzp-ers vergeten namelijk dat ondernemen geen sprint is. Dat snelle succes is maar voor weinigen weggelegd en zelfs hen is het niet zo maar in 123 aan komen waaien. Nee, ondernemen is meer een marathon. Tenminste, tenzij je een eendagsvlieg wilt zijn.

En zoals alle duurlopers je kunnen vertellen, moet je bij een marathon niet alleen goed zijn in rennen maar vooral ook je krachten kunnen verdelen. Zodat je die eindstreep ook echt haalt. En dat lukt niet als je op hoog tempo blijft rennen.

Oftewel: alsmaar door blijven werken, hoe logisch dat ook lijkt, is alleen maar contraproductief. Tal van onderzoeken tonen aan dat het veel slimmer is om te zorgen dat je uitgerust bent. Iedere dag weer. Want je moet in topconditie zijn om zo’n lange race vol te houden.

Ondernemen is topsport

Vraag jezelf daarom af of je wel genoeg doet om in topconditie te blijven. En nee, je hoeft voor mij nu niet naar de sportschool (mag wel, sporten is natuurlijk hartstikke goed voor je). Maar ik adviseer je wel om een paar simpele routines in je leven in te bouwen, zodat je jouw batterij weer iedere dag volledig op kunt laden.

1. Pauzeer gedurende de dag

Van korte pauzes tussendoor kikker je ontzettend op, je concentratie neemt meteen toe.

Doe je dat niet dan ga het natuurlijk van kwaad tot erger. Minder energie en dus een beduidend slechtere focus zorgen ervoor dat je langer over je werk doet. En zo doe je alleen maar langer over al die klussen en zul je dus nog langer werken (en minder uitrusten).

2. Beperk je werk

Spreek met jezelf af dat je maar een beperkt aantal uren werkt en dat je daarbuiten ook echt vrij hebt. Dus niet tussendoor nog even je zakelijke Facebook-pagina checken, bijvoorbeeld. Lastig hoor (ik weet er alles van!) maar het is echt nodig.

Want dat komt er ook nog eens bij: zelfs als jij je los weet te rukken van alle leuke (en minder leuke) klussen in je bedrijf dan blijft je hoofd vaak nog uren aan het werk. Maar liefst 59% van de ondernemers geeft aan moeite te hebben met afschakelen (*). En daar zit je dan: heb je vrij genomen om quality time door te brengen met je gezin of iets leuks te doen met je vrienden, ben je er nog niet echt met je hoofd bij! En de batterij opladen, doe je zo ook niet.

Dat wil niet zeggen dat je alleen maar tijdens ‘kantooruren’ mag werken. Helemaal niet! Een van de voordelen van eigen baas zijn is dat je je eigen werktijden mag kiezen. Dus ‘s avonds of in het weekend nog even aan de slag, zodat je overdag tijd hebt voor de kids: prima! Zo lang je maar echt vrij hebt als je vrij bent.

3. Plan je vrije tijd

Maak een planning waarin je niet alleen je zakelijke klussen en afspraken zet, maar ook je eigen gezondheid en ontspanning tot prioriteit maakt.

Want regelmatig pauze nemen, minder lange dagen werken en als je níet werkt ook zorgen dat je de batterij écht oplaadt: dat zijn de dingen die je helpen sneller en effectiever te werken. Die je helpen om gewoon beter werk te leveren.

Geloof me, je klanten zullen je uiteindelijk dankbaar zijn als je eens nee zegt omdat je eens vrij neemt.

Probeer het uit

Doe dit maar eens een tijdje en je zult merken dat je in de tijd dat je wel werkt (en dat is dus beduidend minder, hoop ik, dan voorheen) veel productiever zult zijn. Je krijgt gewoon meer gedaan en dat is heerlijk. Aan het eind van de dag eindelijk wel die takenlijst afgewerkt. Jippie!

En als extra bonus zul je gewoon ook meer genieten van je vrije tijd. Wat overigens weer versterkend werkt, want zo krijg je weer extra energie.